top of page

Je kan nooit te vroeg beginnen!

Bijgewerkt op: 7 feb. 2023
Hoe belangrijk is het voor kinderen om de moedertaal van de ouders te leren?


Ik krijg vaak studenten die van Arabische afkomst zijn, maar nooit Arabisch hebben geleerd van hun ouders omdat ze in Europa zijn opgegroeid. Als ze opgroeien tot volwassenen, voelen ze een kloof in hun opvoeding en cultuur, en de behoefte om hun moedertaal te spreken en te begrijpen groeit met hen mee. Op een bepaald moment in hun leven besluiten ze een cursus Arabisch te volgen. Dat is natuurlijk een goede keuze, maar het leren van de taal als volwassene is veel uitdagender en levert niet dezelfde resultaten op als wanneer je de taal als kind leert en ermee opgroeit. Laten we zeggen dat je geboren bent uit Irakese ouders, die allebei Arabisch met je spreken. Je verhuist naar Engeland, om te gaan studeren. Op een gegeven moment trouw je met een Britse man, en je krijgt kinderen. Natuurlijk zou je willen dat je kinderen een hechte band hebben met je familie thuis, die behalve Arabisch ook een beetje Engels spreekt. Denkt u dat ze dat kunnen bereiken door in het Engels met hen te communiceren? Als u wilt dat uw kinderen uw moedertaal spreken en begrijpen, is de belangrijkste stap die u moet nemen, vanaf de kindertijd, consequent in uw moedertaal te spreken en hen leuke verhalen voor te lezen.


Mijn eigen verhaal


Laat me je mijn verhaal vertellen: Ik ben geboren en getogen Libanees. Tijdens mijn adolescentie zijn we naar Canada geëmigreerd. Daar ontmoette en trouwde ik een Nederlander, en we verhuisden naar Nederland. Mijn kinderen, Hugo en Yara, zijn in Nederland geboren en getogen. Sinds hun geboorte, begon ik in het Arabisch tegen hen te praten, te zingen en voor te lezen. Toen ze oud genoeg werden om te praten, realiseerde ik me, tot mijn grote teleurstelling, dat ze me alleen in het Nederlands antwoordden. Op dat moment stond ik op het punt het Arabisch op te geven. Mijn man bleef me aanmoedigen en bleef volhouden dat als ze in het Nederlands antwoordden, dat betekende dat ze begrepen wat ik in het Arabisch zei! "Geef niet op!" bleef hij herhalen. "Spreek Arabisch tegen ze!", bleef ik maar horen, en dat deed ik...


Wil je weten wat er daarna gebeurde? Toen we op vakantie gingen naar Libanon en Canada, waar mijn familie nog steeds woont, hoorde ik tot mijn grote vreugde mijn kinderen eindelijk in het Arabisch antwoorden! Ik denk dat ze zich toen realiseerden dat Arabisch spreken best nuttig is. Nu zijn Hugo en Yara opgegroeid tot volwassenen die vloeiend en trots Arabisch spreken (en ook Nederlands en Engels). Ze bellen mijn moeder en mijn zussen op en ze voeren lange gesprekken met hen in het Arabisch! Ze leren hun Nederlandse vrienden zelfs (slechte) Arabische woorden. Wat ben ik nu dankbaar en trots dat ik ze niet heb opgegeven.


Doe jouw kinderen een plezier door jouw moedertaal te leren. Spreek en lees met ze!Ik krijg vaak de vraag waar ik Arabische kinderboeken kan kopen


Ik heb een geweldig adres voor je: bukiboek.nl. Bij bukiboek kun je niet alleen kinderboeken in het Arabisch vinden, maar ook in 11 andere talen, waaronder Chinees, Spaans, Surinaams, Hindi, Turks en nog veel meer, en ook tweetalige boeken! Stel nu dat u bukiboek.nl bezoekt op zoek naar een bepaald boek of een bepaalde taal en u vindt het niet binnen de selectie. Wat denk je, je kunt het contactformulier op de website invullen en zij zullen het voor je halen! Hun doel is om elk kind een boek in zijn/haar moedertaal ter beschikking te stellen, ze gaan dus steeds meer talen aan hun aanbod toevoegen. Bovendien biedt bukiboek een snelle levering binnen Nederland aan.


We moeten de traditie van het voorlezen van boeken aan kinderen levend houden. Kinderen worden tegenwoordig gebombardeerd met digitale gegevens. Het is onze verantwoordelijkheid als ouders om het voorlezen aan hen en met hen te stimuleren. Goede gewoonten worden al in een vroeg stadium gevormd. Daarom is het zo belangrijk dat uw kinderen van jongs af aan gezonde gewoonten ontwikkelen.


Volg bukiboek op instagram: @bukiboek.


Volg ons:45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Do you have a nice idea related to the Arabic language and culture? Would you like to write a Blog about it for us? Let us know by filling in the contact form

bottom of page